Annonce

Annonce

Mejetærsker høster korn

Sædskiftet skal sammensættes af sikre afgrøder, der erfaringsvis altid lykkedes, og afgrøder fra top 10, hvor der er mulighed for et højt bruttoudbytte ved afgrødesalg plus et tilskud. Foto: Colourbox

Her er afgrødernes top 10 for 2024

FAGLIGT TALT: ØkologiRådgivning Danmark har udarbejdet en top 10 over afgrøder med lavt, middel og højt udbytte. Her kan man indplacere sig med de seneste fem års gennemsnitsudbytter på hver enkelt afgrøde og dermed få hjælp til at vælge de bedste afgrøder.

Svingende udbytter i høsten 2023 stiller store krav til gode udbytter og høje priser i 2024. Markplaner for 2024 skal derfor være robuste, og der skal ses på muligheder og laves forbedringer for at sikre et godt resultat. En grundig velovervejet markplan, hvor hver enkelt mark drøftes, og den bedste afgrøde til arealet vælges.

Til inspiration er der udarbejdet en top 10 over afgrøder med lavt, middel og højt udbytte. Her kan man indplacere sig med de seneste fem års gennemsnitsudbytter på hver enkelt afgrøde og dermed få hjælp til at vælge de bedste afgrøder.

Det er vigtigt, at sædskiftet på hver enkelt bedrift sammensættes, ud fra de muligheder der er på bedriften. Er vinterraps dyrket flere gange uden held, skal man ikke nødvendigvis fortsætte med at dyrke raps.

Sædskiftet skal sammensættes af sikre afgrøder, der erfaringsvis altid lykkedes, og afgrøder fra top 10, hvor der er mulighed for et højt bruttoudbytte ved afgrødesalg plus et tilskud. De 10 valgte afgrøder er hyppigt dyrkede salgsafgrøder i Danmark.

Top 10 over økologiske salgsafgrøder. Kolonne 1: Afgrødeprisen er fastsat ud fra de aktuelle afgrødepriser. Kolonne 2: Lave udbytter er ud fra de udbytter, vi hører ved kunderne. 3: Middeludbytte er det udbytte, som mange økologer opnår i gennemsnit over fem år. 4: Høje udbytter er fra de dygtigste økologer med den gode jord. 5-7: Afgrødesalg fra de tre udbytteniveauer. 8: Tilskud med de nye bioordninger. Grundbetaling 1.900 kr. + økologisk arealstøtte 1.200 kr. + tillæg reduceret N, 650 kr., varieret planteproduktion 615 kr., klima- og miljøvenligt græs 1.500 kr. 9: Lavt bruttoudbytte, afgrødesalg + tilskud. 10: Top10 afgrøder er rangeret efter brutto kr./ha ved et middel udbytte (afgrødesalg + tilskud) 11: Højt bruttoudbytte, afgrødesalg + tilskud
Top 10 over økologiske salgsafgrøder. Kolonne 1: Afgrødeprisen er fastsat ud fra de aktuelle afgrødepriser. Kolonne 2: Lave udbytter er ud fra de udbytter, vi hører ved kunderne. 3: Middeludbytte er det udbytte, som mange økologer opnår i gennemsnit over fem år. 4: Høje udbytter er fra de dygtigste økologer med den gode jord. 5-7: Afgrødesalg fra de tre udbytteniveauer. 8: Tilskud med de nye bioordninger. Grundbetaling 1.900 kr. + økologisk arealstøtte 1.200 kr. + tillæg reduceret N, 650 kr., varieret planteproduktion 615 kr., klima- og miljøvenligt græs 1.500 kr. 9: Lavt bruttoudbytte, afgrødesalg + tilskud. 10: Top10 afgrøder er rangeret efter brutto kr./ha ved et middel udbytte (afgrødesalg + tilskud) 11: Højt bruttoudbytte, afgrødesalg + tilskud. Kilde: ØRD

I denne kronik er der udelukkende fokuseret på indtægter ved forskellige udbytteniveauer og tilskud. Omkostninger til at frembringe afgrøderne som stykomkostninger, maskinomkostninger og jordleje er ikke med her. Vi ser meget store variationer i omkostningerne til dyrkning af en hektar landbrugsjord. Stigninger i udgifter til energi, gødning, udsæd og maskinstation betyder, at det skal tilstræbes at reducere udgifterne på alle indsatsfaktorer.

Hestebønner bør kun dyrkes på god jord eller med vanding. Krav til rodukrudtstryk, kalkning og gødning skal også være opfyldt. Et højt udbytte i hestebønner med en pris på 410 kr./Hkg betyder, at der fremkommer et flot bruttoudbytte. Er der modsat et lavt udbytte med den høje Hkg-pris, bliver bruttoudbyttet hurtigt lavt og ofte med de samme omkostninger til dyrkning og jordleje.

Den nye afgrøde, klima og miljøvenligt græs (græs > 2 år) er her indregnet med et mindre udbytte, da de ældre græsarealer her tænkes afsat til græsprotein eller biogas. Afgrøden vil ofte kunne dyrkes med lave omkostninger.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet